fitness-594143_1920

Pu-erh – zabójca tłuszczu

Herbata czerwona powstaje dzięki krótkotrwałej fermentacji liści herbacianych, co nadaje jej charakterystyczny ziemisty aromat. Dla osób odchudzających się najbardziej wartościowy jest napar z pu-erh. Napój nazywany “zabójcą tłuszczu”pobudza pracę jelit, ogranicza syntezę tłuszczu i jego odkładanie oraz poprawia przemianę materii. Herbata czerwona skutecznie walczy z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za powstawanie uszkodzeń w DNA powodujących rakotwórcze mutacje. Ważnymi jej zaletami są także: poprawa koncentracji, usprawnienie krążenia, obniżenie cholesterolu we krwi, oczyszczenie wątroby z toksyn i regulację pracy woreczka żółciowego. Warto pić ją również ze względu na zawartość wielu istotnych dla zdrowia mikroelementów i witamin, oraz substancji aktywnych takich jak: polifenole, enzymy i olejki eteryczne. Zaparzać herbatę należy 5-7 minut dla wydobycia wszystkich walorów. Z pewnością jest doskonałym dodatkiem do zdrowej, zbilansowanej diety i pozwala poprawić efekty odchudzania. Jednak picie jej bez zmiany trybu życia raczej nie przyniesie istotnych zmian wagi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *